Post | april 2020 | Kenniscentrum: Werven van vrijwilligers | 3 min lezen

10 tips om jongeren te binden

Werven van jongere vrijwilligers

Vrijwilligersorganisaties willen graag nieuwe, jonge vrijwilligers bereiken en betrekken. Maar waar haal je die vandaan in een tijd waarin jongeren een dag wel twee keer kunnen vullen met hun bezigheden? Hier een aantal aanbevelingen van jongeren van Youngsters voor organisaties die jongeren willen betrekken als vrijwilliger: 


Zorg voor duidelijke en realistische communicatie

Vermijd moeilijke en formele woorden in de vacature en houd het aantal woorden beperkt. Het moet voor de jongere meteen duidelijk zijn wat de functie inhoudt, of de functie ook voor hem of haar bestemd is en wat er van hem of haar verwacht wordt. Communiceer ook duidelijk hoeveel tijd ze eraan kwijt zijn. Maak het niet hipper dan het is.


Zet de juiste communicatiemiddelen in

Ben je op zoek naar jongeren? Gebruik dan ook de jongerenkanalen om ze te bereiken. Denk aan scholen, jongerencentra en apps als Facebook en Instagram. Heb je een eigen website? Ruim dan een gedeelte apart in voor jongeren. Het gebruik van filmtestimonials van jongeren die zich voor jouw organisatie hebben ingezet is een goede manier om jongeren te bereiken.


Vraag jongeren persoonlijk voor je organisatie

Als je jongeren persoonlijk benadert met de vraag of ze zich voor jouw organisatie willen inzetten, heb je grote kans dat ze zich gevleid voelen en enthousiast worden.


Wat biedt vrijwilligerswerk voor jongeren?

Jongeren kunnen verschillende redenen hebben om vrijwilligerswerk te doen. Vraag je altijd af; what’s in it for them? Misschien is het gewoon hartstikke leuk omdat je ergens backstage mag komen of iemand gaat ontmoeten. Wat op het eerste gezicht geen aansluiting lijkt te hebben op de jongerenwereld kan wel op een andere manier waardevol zijn voor een jongere. Het sluit aan op de opleiding, helpt hen in contact komen met de juiste mensen voor een gewenste baan later.


Verdiep je in de belevingswereld van de jongere

Is een jongere gek van muziek? Probeer daar wat mee te doen! Heeft een jongere talent voor organiseren? Zet hem of haar dan in voor werk waarbij dat talent verder ontwikkeld kan worden.


Vast aaspreekpunt

Maak iemand, het liefst een jong iemand, binnen de organisatie met kennis van de jongerenwereld verantwoordelijk voor de werving van en het contact met jongeren.


Richt je op de juiste doelgroep

Een jongere is niet geschikt voor elk soort vrijwilligerswerk. Richt je op de groep die aan de eisen voldoet van jouw functie zodat je jongeren ook niet hoeft teleur te stellen. Bovendien vergroot je je eigen kans om een geschikte jongere te vinden. Zoek bijvoorbeeld bij een bepaalde opleiding of vereniging.


Neem jongeren serieus

Geef jongeren een duidelijke taak als je ze inzet voor vrijwilligerswerk. Het gebeurt nog te regelmatig dat jongeren als een vrijwilliger worden ingezet bij een activiteit en van het kastje naar de muur worden gestuurd door het ontbreken van een duidelijke takenverdeling. Jongeren voelen zich zo niet serieus genomen waardoor ze een ontevreden gevoel aan hun bijdrage overhouden.


Beloning

Jongeren hebben een bewuste keuze gemaakt om vrijwilligerswerk te doen en zich op dat moment niet in te zetten voor betaald werk. Een kleine beloning in de vorm van een bioscoopbon of een soortgelijke beloning kan het gevoel gewaardeerd te worden versterken bij de jongeren en de commitment vergroten.


Werken met jongeren

Jongeren willen graag met andere jongeren werken. Zet je ze in voor vrijwilligerswerk? Zorg dan dat ze met leeftijdsgenoten komen te werken. Zo zorg je er voor dat het ook voor hun een prettige ervaring wordt.


Impacter Deventer

Impacter Deventer is een MDT project en werkt samen met talloze bedrijven en organisaties in en rondom Deventer. Impacter Deventer laat jongeren tijdens hun tijd bij Impacter kennismaken met vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld WZC Humanitas, Walhalla, Het Goed en nog vele andere organisaties. Wil jij graag samenwerken met Impacter Deventer en jongeren een kans geven binnen jouw organisatie? Op jouw locatie een ImpacterLAB organiseren? Of wil je op een andere manier Impacter Deventer ondersteunen? Dan komen we graag met je in contact! Kijk voor meer informatie op de website van Impacter DeventerBron: Movisie

Deel blogpost