Post | mei 2021 | Nieuwsbrief | 2 min lezen

8 Tips om weer goed te beginnen

8 Tips om weer goed te beginnen


Na anderhalf jaar lockdown en beperkende maatregelen willen we allemaal maar een ding: “terug naar het oude normaal”. Met de versoepelingen van nu en de versoepelingen die hopelijk nog volgen begint het er op te lijken dat dat ook steeds meer kan. Van verschillende vrijwilligersorganisaties, o.a. op ons laatste webinar, horen we dat vrijwilligers staan te trappelen om weer te beginnen. Daarom… 8 tips om weer goed te beginnen.


 1. Zorg dat iedereen goed geïnformeerd blijft over wat er speelt in de organisatie
 2. Betrek je vrijwilligers bij je plannen, laat ze meedenken over de vraagstukken waar je nu mee bezig bent
 3. Vraag hoe het met ze gaat en wat hun plannen zijn voor straks: willen ze weer aan de slag als vrijwilliger of hebben ze andere ideeën?
 4. Wat hebben ze gemist en wat hebben ze geleerd van deze periode?
 5. Brainstorm samen (online) over de toekomst: hoe ziet het nieuwe normaal eruit in jullie organisatie?
 6. Stuur foto’s van de werkvloer.
 7. Stuur regelmatig een kleine attentie of een leuk kaartje.
 8. Kijk of je nu al samen iets leuks kan doen om het contact weer op te bouwen! Zo organiseerde Mimik een “lockdownloopje” voor haar vrijwilligers want samen iets doen in de buitenlucht kan natuurlijk wel.


Voor oudere vrijwilligers of vrijwilligers in kwetsbare doelgroepen kan het spannend zijn om weer te beginnen. Heb daar begrip voor en hou er rekening mee, bedenk hoe je hen kunt helpen. Juist voor deze doelgroep is het belangrijk dat zij mee kunnen blijven doen in de samenleving.


Tips om hen te ondersteunen:

 • Ga in gesprek, houd contact en laat merken dat je angst en twijfel serieus neemt
 • Maak duidelijk hoe jullie straks weer aan de slag gaan en laat zien dat je rekening houdt met de veiligheid en dat jullie voorzorgsmaatregelen in acht nemen
 • Laat kansen en mogelijkheden zien, bedenk samen wat wel (veilig) kan
 • Maak heldere afspraken met elkaar!


Op zoek naar nieuwe vrijwilligers?

Deventer Doet kan hierbij helpen, door tips en adviezen of door samen te werken aan een wervingsplan. Je kunt ook deelnemen aan een van onze “Expedities nieuwe gezichten”. Dit is een uitgebreid traject waarin we je o.a. bewust maken van de “vrijwilligersreis” (hoeveel moeite moet iemand doen om vrijwilliger te worden bij jullie) en van je eigen organisatiecultuur, met als doel nieuwe gezichten, lees vrijwilligers, te vinden vanuit diverse achtergronden. Samen werken we een plan uit en delen we elkaars ervaringen in de uitvoering.


Veel succes, maak samen een mooi nieuw begin en wie weet tot ziens!Deel blogpost