Post | mei 2021 | Nieuwsbrief | 2 min lezen

Column: First Dates en AutoMaatje

De telefoon gaat. Mijn collega pakt met enige routine de telefoon op. “Goedemorgen kan ik u misschien helpen”. Ik kan niet horen wat er aan de andere kant van de lijn wordt gezegd maar ik zie het voorhoofd van mijn collega in een frons veranderen. “…..ja natuurlijk…..naar Utrecht?......ja…… Maar u rijdt wel zelf?....wat zegt u ? ..ja…een poliklinische behandeling….alleen dus? En de buren of familie? ……..u heeft alles al geprobeerd zegt u? Wat zegt u?.....Ja hoor dat is prima dat ze hebben doorverwezen…….een vrijwilliger…….ja dat klopt……’s morgens? Hoe laat?.......en laat in de middag weer terug…ja dat heb ik……Om welke dag gaat het?..... Overmorgen al?.....o ja, dat is wel fijn voor u dat u zo tussendoor kan….” Dan is het een tijdje stil en zie ik mijn collega kennelijk in het ritme van het gesprek met haar hoofd knikken…..de frons is verdwenen. “ Ik begrijp het volkomen mevrouw……nee dat is niet erg……..voelt u zich niet bezwaard……ja….ja…….dat is het zeker snel…….goed mevrouw….ik beloof u dat in u vandaag even terugbel………Ja dat is zo….mag ik uw nummer noteren? Nul zes-----twee….ja heb ik. Goed dat u heeft gebeld…..snap ik…maar maakt u zich niet teveel zorgen. Ja…vandaag… ik denk deze ochtend nog…..fijn……dag mevrouw.


“Zo dat was een lang gesprek, waar ging het over”, vroeg ik enigszins nieuwgierig geworden. Mijn collega vertelt dat het gaat om een alleenwonende mevrouw die door het uitvallen van een afspraak werd gebeld met de mededeling dat er overmorgen plaats is in het UMC. Ze wil er niet alleen heen. Ze zoekt een vrijwilliger die met haar mee wil. Ze wil eventueel wel zelf rijden maar terug zal in verband met eventuele verdovingen niet gaan. Mevrouw was tijdens het gesprek regelmatig aan het snikken. Ze wil zo graag geholpen worden. Zelf had ze er al enkele telefoontjes aan gewijd maar werd uiteindelijk doorverwezen naar ANWB Automaatje Deventer. Een project waarin vrijwillige chauffeurs uit de gehele gemeente Deventer, minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren met hun eigen auto. Een team van vrijwillige matchmakers brengen vraag en aanbod samen. Even kort samengevat.Mevrouw viel buiten alle regelingen en ook een taxi was geen optie. Een chauffeur is meegegaan naar Utrecht. Het werd een hele leuke dag met veel mooie verhalen. De poliklinische ingreep ging naar wens. Deed me een beetje denken aan First Dates waar de matches meestal mislukken maar hier was een glimlach zeker op zijn plaats. Hoe 1 telefoontje iemand een ander perspectief kan geven. Dat iemand blij is gemaakt en meer krijgt dan dat ene ritje naar Utrecht. Mooi he?

Deel blogpost