Post | mei 2022 | Nieuwsbrief | 2 min lezen

"Met een tevreden gevoel de deur uit"

Wie op woensdag bij Deventer Doet binnenstapt wordt vriendelijk ontvangen door Milie Floor. Zij werkt hier nu al een jaar of vijf. Millie geeft voorlichting over vrijwilligerswerk en adviseert organisaties over hun vrijwilligersvacature op www.deventerdoet.nl. Maar vooral helpt en adviseert ze bezoekers, die veelal vrijwilligerswerk zoeken. De vragen zijn divers, van waar kan ik iets vinden over vrijwilligerswerk, of, ik zag hier een vacature op het raam kunt je daar iets over vertellen, tot, ik heb geen enkel idee maar wil wel graag wat gaan doen, weet je hoe ik dat moet aanpakken? ‘Ik vind het belangrijk dat bezoekers met een tevreden gevoel de deur uit gaan’, geeft Millie aan.


Vrijwilligerswerk dat bij je past

Alle vragen kun je bij Millie kwijt en ze vindt ze allemaal interessant. ‘Omgaan met mensen en iets voor een ander doen is goed is om te doen. Daar ben ik mee opgegroeid’, legt Millie uit. ‘Ik heb vroeger ook als intercedent bij een uitzendbureau gewerkt. Dus dit werk is mij niet onbekend. Alleen gaan hier de gesprekken anders. Bij Deventer Doet is de persoon het uitgangspunt. Ik vraag hen naar hun wensen en hun hobby’s en talenten, want dat is bij vrijwilligerswerk erg belangrijk. Dat je doet wat je vooral leuk vindt en wat goed bij je past. Tijdens de gesprekken luister ik goed naar wat mensen zeggen en stel ik vragen. Zo hoop ik ze op weg te helpen.’ Belangrijk is dat het initiatief volledig bij de persoon zelf ligt. ‘Zo nu en dan geef ik een advies. Maar het moet vooral hun eigen keuze zijn.’


In vrijwilligerswerk moet je het hebben van voldoening

Het zoeken van vrijwilligerswerk is een heel proces. Dat beseffen mensen zich vaak niet. Uitzoeken wat je precies leuk vindt klinkt makkelijk, maar is behoorlijk moeilijk. Ook omdat er geen salaris tegenover staat. De beloning moet je halen uit het leuke uit wat je doet, de werksfeer, het materiaal waarmee je werkt en wie je tegenkomt op je werk. Daarom is het belangrijk om de tijd ervoor te nemen om een plek te vinden die goed past. Daar heeft iedereen baat bij.’ 

Milie zet haar elle bogen op het bureau en legt haar kin op haar gesloten handen, staart even uit het raam en zegt met een glimlach ‘Dit vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening. Ik doe het heel graag.’

 

Deel blogpost