Post | april 2020 | 1 min lezen

Projectplan in 5 stappen - stap 3

Stap 3: Subsidie-projectmatch

Je hebt gezocht en een interessante regeling gevonden. Wat doe je dan?

  • Check eerst of het hier wel om de meest actuele informatie gaat. Dit omdat zowel fondsen als subsidies regelmatig veranderen, verdwijnen, samengevoegd worden of ontstaan. En het komt dan ook regelmatig voor dat met name informatie op websites (ook van de overheid en de fondsen zelf!) al weer verouderd en dus inmiddels (ingrijpend) veranderd is en/of de betreffende regeling soms zelfs niet meer bestaat.
  • Check de aanvraagdeadline! Sommige regelingen kennen hierbij tevens het ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt, maar op is op’, systeem. Het lastige daarvan is dat er sprake is van een geldbodem: ‘Op is op!’, dus. 
  • Vóórdat je tot actie overgaat is het in dat geval verstandig om direct te vragen of er voor de komende periode naar verwachting nog wel voldoende subsidie of fondsengeld in de pot zal zitten.
  • Lees de subsidie- of fondsenregeling nauwkeurig. Leg je projectplan naast de criteria van het fonds of de subsidie. Zo ontdek je of jouw projectplan past binnen de betreffende regeling. Elke regeling kent zijn eigen criteria.


Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact op met het fonds of de subsidieverstrekker. Formuleer bijvoorbeeld een korte beargumenteerde mail, bel, of beter nog, ga langs en leg je vraag voor: zien zij net als jij kansen voor dit project in het kader van het fonds of de subsidie? Als het antwoord positief is, geeft dat voldoende houvast om over te gaan tot een aanvraag.

Deel blogpost