Post | mei 2022 | Nieuwsbrief | 2 min lezen

Verjonging in besturen, deel I

Wat is de stand van zaken rond de leeftijd van vrijwillige besturen in Deventer en hoe kunnen besturen verjonging realiseren? Met deze vragen gingen Remon, Hidde, Sven en Indy van het stadslab van Hogeschool Saxion aan de slag.

 

In dit eerste deel van hun onderzoek onderzochten ze besturen op leeftijdsopbouw en wat zij dachten dat het bestuur van verenigingen en stichtingen aantrekkelijk maakt voor jongeren op zowel korte als lange termijn.

 

Uit de resultaten van dit eerste deel van het onderzoek bleek dat bestuursleden van de vrijwilligersorganisaties op zijn zachtst gezegd niet jong zijn. Het oudste bestuurslid waarover is gesproken in de enquête is 82 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van alle bestuursleden samen is in Deventer 55 jaar. Het jongste bestuurslid is 18 jaar oud en daarmee dus een grote uitzondering.

Wat verder opvalt is dat veel 50-ers en 65+-ers actief zijn in besturen, dit is de grootste groep. Mensen waarvan de kinderen uit huis zijn en de net gepensioneerden wellicht?

 

De studenten concluderen dat het voor jongeren aantrekkelijker zou worden om een bestuursfunctie te gaan bekleden als de voordelen duidelijker benoemd worden, zoals: netwerken, ervaring opdoen in een werkomgeving of simpelweg je eigen plezier.

Jongeren moeten uiteraard wel het idee hebben dat zij daadwerkelijk iets hebben aan het bestuurswerk. Jongeren willen graag leren en staan hier ook voor open, maar als zij het idee hebben dat zij er niks van kunnen opsteken maakt dit het meteen een stuk minder aantrekkelijk.

Het is ook belangrijk om jongeren te laten zien dat hun bestuurswerk ook naast een betaalde baan nog erg waardevol kan zijn.

Het is voor jongeren een drempel om deel uit te maken van een bestuur waar de gemiddelde leeftijd 55 is. Nu hoeft niet het hele bestuur jong te zijn maar jongeren zullen voor bestuursfuncties weer jongeren aantrekken.


Als belangrijkste conclusie noemen de onderzoekers dat vrijwilligersorganisaties en huidige besturen allereerst open moeten staan voor verjonging. Er waren meerdere bestuursleden die aangaven dat het bestuurswerk helemaal niet aantrekkelijk zou zijn voor jongeren. Dit maakt het natuurlijk erg moeilijk voor een jongere om te solliciteren naar een bestuursfunctie. Meerdere organisaties hebben aangegeven in het verleden actief gewerkt hebben aan verjonging maar hier nu mee te zijn gestopt. Deze specifieke organisaties staan dus wel open voor verjonging maar weten wellicht niet goed hoe ze dit probleem moeten aanpakken. Uiteindelijk moeten zowel de organisaties als de jongeren geactiveerd en geïnformeerd worden over hoe verjonging kan worden aangepakt, want je bent tenslotte, nooit te oud om te leren!

In het 2e deel van het onderzoek richten de studenten zich op de jongeren en hoe zij staan tegenover bestuurlijk vrijwilligerswerk. Wordt vervolgd dus!


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Wie gun jij bloemen?

| Nieuwsbrief
WIE GUN JIJ BLOEMEN?
Op woensdag 6 december is het tijd om waardering te tonen aan de vrijwilligers! De ...
Lees meer

Vrijwilligers gezocht: NOVEMBER VACATURE TOP 5

| Nieuwsbrief
Zin in iets leuks?
In Deventer kun je heel veel leuke dingen doen. Eén daarvan is vrijwilligerswerk! Op de ...
Lees meer

Deventer organisaties aan de slag met grensoverschrijdend gedrag

| Nieuwsbrief
Op 28 september en 10 oktober vond de training plaats voor vertrouwenscontactpersoon (VCP). Hier hadden 18 ...
Lees meer