Heel Deventer Doet

Heel Deventer Doet

Deze december zal anders zijn dan alle andere. Door corona zijn we meer op onszelf aangewezen en lijkt december zijn glans te verliezen. Daarom roepen de gemeente Deventer en Deventer Doet alle Deventenaren, verenigingen en organisaties op om in de maand december extra om te zien naar elkaar en in actie te komen voor mensen die dat het hardst nodig hebben. 

Ook een decemberactie gepland? Laat het ons weten!

Wil jij of je vereniging ook wat gaan doen voor een ander? Bijvoorbeeld een ander extra aandacht geven in de vorm van kerstkaarten, kerststukjes, wandelingen, muziek, kopje koffie, kerstpakketten, iets lekkers of op een andere manier? Laat het ons weten via [email protected]


Gratis extra aandacht

Deventer Doet zet al deze acties op deventerdoet.nl, zodat meer mensen kunnen meegenieten van en geïnspireerd worden door alle positieve acties in Deventer.

Bovendien informeert Deventer Doet DRTV en journalisten zodat die contact met de initiatiefnemers kan zoeken als zij extra aandacht aan de positieve acties willen besteden.


De leukste, ontroerendste of opvallendste acties, groot en klein, worden op 22 december in een TV special van DRTV belicht. Deze TV special wordt 24 uur lang herhaald.


Dus, heb je een decemberactie gepland? Dan horen wij het graag van je via [email protected]

Mooie voorbeelden van acties in Deventer

Leerlingen ETH schrijven kaarten voor ouderen

200 leerlingen van Het Stormink en De Boerhaave gaan een kerstkaart schrijven voor de ouderen in de woon- zorgcentra en geven deze zelf persoonlijk af (mentor met 2 leerlingen ivm corona) .

Kerstengel actie van St. Present

De kerstengelactie is voor iedereen! Het doel is om in de adventtijd om te zien naar elkaar. In deze tijd laten mensen zien dat ze aan elkaar denken en worden mensen verrast met een klein presentjes, een kaartje, tekening, een gedicht of iets lekkers. 

Kinderen verrassen ouderen

Kinderen kunnen via het Kuntscircuit Deventer een fotografie cursus volgen. Van deze foto’s wordt een kaart gemaakt die ze in januari aan ouderen in een woon-zorgcentrum gaan bezorgen. Bewoners ontvangen twee kaarten van een mooie foto met een positieve boodschap. Dat is voor veel mensen erg fijn omdat januari vaak een eenzame maand is.

Kunstcircuit Deventer presenteert een Kerstfilm

Kunstcircuit Deventer presenteert een Kerstfilm

Er is een fantastische kerstfilm voor en door Deventer. Een film met bijdragen van 23 Deventer koren, muziekverenigingen, theater- en dansgroepen. Een groot repertoire aan kerstliederen passeert de revue van Ik ben een kerstbal tot White Christmas! Een film waarin jong en oud, pril en gevorderd laten horen en zien wat zij het liefste doen in hun vrije tijd. Wil je de film op jouw locatie tonen? Neem contact op met [email protected].

Heel De Marke doet mee!

Op donderdag 17 december gaan alle leerlingen van de Marke bezig met het thema ‘’iets voor een ander doen’’. Er worden kerstpresentjes en kerstpakketten gemaakt en deze worden bij verschillende verzorgingshuizen en instellingen bezorgt. Niet alleen voor de ouderen, maar ook aan het zorgpersoneel! 

Met aandacht voor elkaar!

Een stukje straat opruimen of een tuintje mooi maken, een praatje een kaartje of een ander mooi gebaar. Laten we de komende weken de buurt/ de buren trakteren op een gebaar, gewoon omdat het kan!  Maar ook leden van het wijkteam Keizerslanden zijn de komende weken steeds in een andere buurt van de wijk, met kleine attenties, een blijk van waardering door en voor bewoners.

Kent u iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken? Of wilt u zelf iets doen voor uw buurt? Laat het ons weten. [email protected] Karin Voortman 06-39380381 of Liesbeth Willems 06-30542546

Supportersvereniging Go Ahead Eagles geeft oliebollen

Op 11 december gaat de supportersvereniging Go Ahead Eagles oliebollen uitdelen bij Zozijn 's Heerenloo

‘Deventer doet het met een glimlach’.

De bijdrage die ik wil leveren is het voorlezen van mijn kwatrijnen (vierregelige gedichten) om mensen even te verlossen uit hun eenzaamheid met wat humor en leuke gedichten. Dagelijks plaats ik mijn kwatrijnen op Facebook, Instagram en op www.fredde.website. Een deel van de kwatrijnen zijn in het Deventer dialect. Met veel genoegen neem ik deel aan het project ‘Deventer doet’. Onder het motto: ‘Deventer doet het met een glimlach’.

Een lichtje tijdens deze donkere dagen

Vrouwen voor Elkaar gaan samen aan de slag om een mooi waxinelichthouder te maken en deze samen met fruit uit te delen aan iedereen die iets extra’s verdient. Samen gaan ze de straten van Deventer langs om mensen te vragen of ze iemand kennen die een lichtje verdient. Ken jij iemand? Laat het ze dan weten! [email protected]

Een heerlijke massage

Marit Martens- Scheers bedacht zich geen moment toen ze in maart haar beroep niet meer kon uitvoeren door Corona. Ze benaderde het Deventer ziekenhuis en bood de hartwerkende medewerkers een heerlijke massage aan. Marit: Het is enorm dankbaar om dit te kunnen doen. De medewerkers van de IC zijn ontzettend dankbaar en dat geeft mij een zeer zinvolle tijdsindeling. Het mes snijdt aan 2 kanten….Ik maak de mensen blij met een ontspanningsmassage en ik maak mijzelf blij door alle dankbare en leuke reacties.

 

Twinkelfestival (7-12 t/m 12-12)

Raster organiseert het Twinkelfestival. Het Twinkelfestival is er voor alle vrijwillige coaches en vrijwilligers van het kinder- en jongerenwerk in Deventer én hun introducees. Een festival voor en door inwoners. Zes dagen lang keuzeactiviteiten waar je ogen van gaan twinkelen! Klik hier voor meer info.

We geven een beetje licht

In dit jaar gaat het allemaal een beetje anders dan anders. De Kleine Planeet Voorstad heeft minder contact met mensen buiten de school dan ze zouden willen, daarom verzinnen ze manieren om toch contact te maken. De kinderen maken een lampje met een zelfverzonnen kerstboodschap voor een oudere. Want door het geven van een zelfgemaakt cadeautje aan een ander, doe je diegene en daardoor ook jezelf een plezier. De lampjes worden op 16 december door de kinderen Corona-proof afgeleverd bij verschillende ouderen in de wijk.

Lichtjesparade bij Ludgerus

De montessorischool komt op 16 december om half 9 met hun lichtjesparade rondom Ludgerus lopen. ’s Middags vanaf 14.00 uur zal de Kerstman muziek maken terwijl de vrijwilligsters van het handwerken Kniepertjes ronddelen. Ze gaan ze in de dagen daarvoor bakken, wel 1000 stuks!

Verhalen en muziek (20-12) in de Fermerie en online

Deze editie van Verhalen en Muziek zal geheel in het teken staan van kerstmis 2020. Daarom Kerstverhalen en Muziek. We, Ton Wijdeman en Maarten Wolsing vertellen een kerstverhaal en spelen de kerstnummers die daarbij horen. Fijne kerstliedjes uit de rijke pophistorie die je niet elke dag op de radio hoort. Maar je kent ze zeker allemaal. Zowel live (5 euro) te horen en zien als online (2,50) . Meer info? [email protected]

Voor en door Schalkhaar


Bewoners in Schalkhaar kunnen elkaar verrassen met een kerstkaart. Niet zomaar één maar één waarmee je ook een wens kunt insturen voor iemand anders. De wensen die kunnen worden ingeleverd bij de winkeliers in Schalkhaar. De teruggekomen wensen worden in de kerstboom op het dorpsplein gehangen. Uit alle wensen die terugkomen kiest SchalkhaarLife een wens uit die ze in vervulling laten gaan. Ook worden er op oudejaarsdag oliebollen uitgedeeld bij Park Braband.

Zonnebloem zet mensen in het zonnetje!

De afdeling Deventer Noord van De Zonnebloem is bezig met een sponsoractie. Het doel is om meer activiteiten voor de deelnemers van De Zonnebloem te kunnen organiseren. Dit zijn mensen met een fysieke beperking, vaak ouderen, voor wie deze periode zwaar is. Door de coronasituatie van dit moment liggen de activiteiten vrijwel stil, behalve dat de deelnemers, ruim 100 mensen in Deventer Noord, door vrijwilligers gebeld worden. Met de opbrengst van de sponsoractie wordt o.a. eind januari ( in de donkere winterdagen) een telefonische tombola gehouden, waarbij verrassingen aan de deelnemers worden gegeven.

Kinderopvang Partou vestiging Groenewold - project: Jong Oud voor de feestdagen

Zij hebben voor dit project: kaartjes gemaakt voor de Bloemendaal, wenskaarten gemaakt en deze zijn persoonlijk afgegeven bij de bewoners uit de wijk Borgele/ Platvoet (deze adressen hebben we gekregen van het sociale team en de buurtverbinders) en zijn er kerstballen geverfd en met een kaartje afgegeven bij Humanitas.

Winterhuiskamer

Voor veel stadsgenoten is de Lebuinuskerk, met name de Lebuinustoren, het symbool van de stad. De Lebuinuskerk wil er juist nu zijn voor alle Deventenaren. In de komende weken houdt de Lebuinuskerk de deuren gastvrij voor u open met een aangepast programma: De Winterhuiskamer van Deventer. De kerk is sfeervol verlicht en corona proof ingericht. De Winterhuiskamer is gecanceld. De Lebuinuskerk is helaas gesloten voor publiek t/m 19 januari 2021

Kinderen verrassen ouderen

Kinderen van de Adwaita school gaan ouderen in Woonzorgcentrum Groote & Voorster en Stichting woon en zorgcentrum Humanitas verrassen met een mooie kerstkaart. De kerstenkaarten worden door de kinderen persoonlijk gebracht bij de tehuizen. De kinderen geven aan het heel fijn te vinden iets te kunnen betekenen voor anderen. 

Steun de eenzame ouderen!

Liefdadigheidsorganisatie Avânefoundation is een actie gestart om eenzame ouderen een glimlach te bezorgen. Dit doen zij doormiddel van een kaartenactie. Ze hebben 1.000 kaarten bedrukt!! Waarbij kinderen, jongeren en volwassenen een berichtje kunnen achterlaten voor eenzame ouderen. Er is samengewerkt met met verschillende scholen (kinderopvangen, basisscholen, middelbare scholen) en met Raster Groep.


Deventer bedankt alle vrijwilligers!

Ook jou.... omdat jij er toe doet! Bekijk hier het filmpje en laat je verrassen door de bedankjes.....

Wethouder Rob de Geest geeft bloemen aan genomineerden

Donderdag 26 november gaf wethouder Rob de Geest bloemen aan genomineerde vrijwilligers in de binnenstad en op de Worp. De wethouder ging met de Centrumbus op weg naar de genomineerde vrijwilligers om ze persoonlijk te verassen. De verhalen die de vrijwilligers vertelden waren hartverwarmend en zij voelden zich ontzettend gewaardeerd dat de wethouder deze persoonlijk kwam afgeven.

wethouder Rob de Geest deelt bloemen uit