Adri Veldhoen

“Met vrijwilligerswerk doe je jezelf en de ander veel plezier”

Geschreven door Gerrie Nieuwenhuis

Dat is het motto van Adri Veldhoen, 67 jaar. Ongeveer 35 jaar geleden dacht hij op een achteraf namiddag: “Wat kan ik doen om mijn medemens te helpen?” ‘Kort daarna besloot ik mij aan te melden bij het EHBO-vereniging in Deventer. Ja, waarom nu net de EHBO dat weet ik niet meer.’ Maar nog steeds is hij een enthousiast lid van deze organisatie. Hij is EHBO- en reanimatie instructeur en al een aantal jaren bestuurslid van de afdeling Colmschate. Kennis overdragen en trainen, daar geniet hij van.

“Iedereen heeft een eigen reden om de cursus te doen. De een omdat hij/zij verantwoord wil kunnen handelen als er iets gebeurt in zijn of haar omgeving. De ander omdat men een thuiscrèche wil starten. Een EHBO-diploma is dan een vereiste”, vertelt Adri.

“Het belang van het slachtoffer staat centraal”

Hij vertelt door: “Er zijn 8 bijeenkomsten. Ik wissel theorie af met de praktijk. Theorie gaat over de meest voorkomend ziektes, soorten letsels, lichamelijk functioneren enzovoort. De praktijk bestaat uit allerlei technische vaardigheden en daarnaast omgang met slachtoffer en omgeving. Het doel van de cursus is dat een EHBO-er verantwoord kan handelen bij ongevallen/ ongelukken.” Adri gaat enthousiast verder: “De EHBO-er komt vaak in complexe en chaotische situaties terecht. Het is van belang dat de men snel overzicht heeft en handelt, daarom is dat trainen van omgaan met slachtoffer en omgeving zo belangrijk, men moet rust brengen in de situatie en de leiding durven nemen. Het doel van de handelen is namelijk dat de toestand van het slachtoffer niet verslechtert. En daarvoor is het weleens nodig dat je al die goede bedoelingen van de omstanders op een nette manier negeert en afwijst. Je bent vaak met zijn tweeën en verdeelt de taken: de een richt zich op de omstanders en de ander op het slachtoffer.”


“Toestemming is een belangrijk begrip geworden”

Er is in al die jaren wel het een en ander veranderd in wat er van een EHBO-er gevraagd wordt. Relatief nieuw is de aandacht voor toestemming van het slachtoffer om behandeld c.q. aangeraakt te worden. Adri vindt dat wel een goede zaak.


Kennis en verbinden, Deventer Doet

Naast kennis overdragen vindt Adri het ook leuk om nieuwe kennis op te doen. Adri las een stukje in de krant met als kop, “Workshop digitaal samenwerken via teams” georganiseerd door Deventer Doet.  “Ik dacht, dat kan ik wel gebruiken voor contact met de cursisten. Laat ik eens kijken of teams meer biedt dan zoom, want met het laatste was ik al bekend.” De workshop beviel goed. “Ik heb er veel van opgestoken, allerlei foefjes, het was leerzaam en handig en daarnaast is het natuurlijk leuk andere vrijwilligers te ontmoeten. Ik kijk er met plezier op terug en kan veel trucjes ook bij Zoom goed gebruiken.”