Interview met vrijwilliger Esmea van der Haar

Geschreven door Gerrie Nieuwenhuis

“Vrijwilligerswerk bij een organisatie die je aanspreekt geeft je vrienden”


Deze slagzin bedenkt Esmea. En het klopt helemaal bij wat ze allemaal vertelt over haar vrijwilligers werk. Esmea kwam in 2013 in Deventer studeren en ze leerde Walhalla via een vriendin kennen. Het sprak haar meteen aan, bovendien kon je daar goedkoop een biertje drinken, werd er de muziek van haar smaak gedraaid, Kortom ze voelde zich er meteen thuis en werd vrijwilliger achter de bar.


De vrijwilligers van Walhalla is een hechte vriendengroep geworden. In de zomer en winter organiseren ze een leuk activiteit voor alle vrijwilligers. “Zo hebben standaard in de winter het buffet avond, iedereen maakt voor deze avond een gerecht voor drie personen. Alles komt op tafel en je neemt wat je lekker vindt. ”Vertelt Esmea. “In de zomer huren we een ruimte bij de scouting voor drie dagen en hebben we allerlei gezellige activiteiten, zoals spelletjes”.


Walhalla is een plek voor en door jongeren van 15 tot 28 jaar. Het wordt geleid, bestuurd en gedraaid door uitsluitend vrijwilligers van deze leeftijd. Het biedt een pop podium voor nieuwe pas begonnen bandjes, veel al “metal Music” maar toch ook wel andere muziekstijlen en Esmea geeft als voorbeeld Folk Music en dance avonden

interview Esmea van der Haar Deventer Doet
Halloween evenement bij Walhalla 26 oktober 2019

Je leert allerlei organisatorische vaardigheden.

Dat bar werk vindt ze nog steeds leuk maar inmiddels doet ze veel meer. Ze is van roostermaker, verantwoordelijke voor inkoop, naar lid van het promotieteam, vrijwilligers coördinator naar programmering en uiteindelijk secretaris van het bestuur gegaan. Niet dat het een promotie betekent want ieder is gelijk er is geen hiërarchie.


Het werk als coördinator vond ze erg leuk, intakes, kennis maken met vrijwilligers en kijken of mensen passen en geschikt zijn om bij walhalla te werken. Je hebt niks aan teleurstellingen toch. Ze stelde doelen op met vrijwilligers, wat wilde men bereiken en hoe Walhalla hen daarbij kan ondersteunen. Als ik haar vraag wat voor doelen mensen hebben verteld ze: “nou jongeren vertellen bv dat ze verlegen zijn en dat graag willen overwinnen, dan rooster je iemand gunstig in en na een paar maanden vraag je hoe het gaat. Hartstikke leuk om te zien hoe mensen dan hun weg vinden.” zegt Esmea.

Elk idee kan omgezet worden in een aanbod.

“Natuurlijk organiseren we een Metal festival” zegt Esmea want dat is haar favoriete muziek. “En we zijn m.n. bekend onder liefhebbers van metal muziek, maar ons aanbod is groter zoals ik al vertelde”. Ze gaat verder en vertelt over de maatschappelijke initiatieven zoals een plek zijn voor de maatschappelijke stage van jongeren van de middelbare school en over de week van “sustainable fashion”. Dat is een kledingruilbeurs. Men brengt kleding in, die op grote tafels gelegd wordt. Iedereen kan lekker komen snuffelen tussen de kleding. Het restant wat na die dag overblijft gaat naar het Leger des Heils. “Natuurlijk doen we mee aan muziekevenementen in Deventer zoals pop ronde, de avond van Ierse muziek. Op die avonden hebben we meerdere optredens.” Vertelt Esmea. “We spelen in op wat onze klanten, jongeren graag willen, zoals pubquizen en karaoke ’s”. Deze twee avonden worden ook wel eens georganiseerd door bv Pabo studenten of door de studievereniging van Toegepaste Psychologie.


Maar we doen ook dingen die bezoekers bedacht hebben zoals pub quiz. Een initiatief van aantal studenten van de Pabo en van Toegepaste Psychologie.

Optreden tijdens Oorsuis 2019-11-29
Word vrijwilliger bij Stichting Walhalla

Als jong mens zoveel ervaringen opdoen in verschillende aspecten van werken en functioneren binnen een organisaties is geweldig.

Esmea vertelt enthousiast over alle activiteiten. Ze doet alsof het heel gewoon is maar ik vind het wel bijzonder dat iemand van haar leeftijd enerzijds zo veel verantwoordelijkheid draagt en anderzijds zich zo inzet voor een organisatie. Ze toont erg veel loyaliteit en dat zou wel eens een voordeel kunnen zijn bij een sollicitatie. Esmea vertel dat ze er tot nu toe nog niet het voordeel van heeft gemerkt. Ik zeg dat ik het wel bijzonder vind en dat het zeker zal komen, organisaties kunnen zo’n houding en ervaring vast goed kan gebruiken.


Esmea zegt: “al deze dingen maken mij blij en geven mij energie” en misschien is dit ook wel een leuke slagzin voor vrijwilligers werk.


Oproep:

Esmea maakt van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen men heeft nl. een tekort aan vrijwilligers: “Dus heb je tijd en zin kom bij Walhalla want we kunnen je goed gebruik”.