Post | maart 2024 | Ervaringen | 3 min lezen

#Meedoen: Ahmed en Dalia volgen elk hun eigen weg

Het raam van de plek waar Ahmed elke woensdag zit, kijkt uit op de honderden fietsen van azc-bewoners. Die van hem staat er ook tussen en verlaat elke dag het azc, want stilzitten, dat doet Ahmed niet. Dalia woont intussen niet meer op het terrein, maar met vier broers en zussen in Deventer.


De woensdag is om te helpen bij de #Meedoenbalie, de vrijdag altijd voor het zorgcentrum Ludgerus en de andere dagen is Ahmed te vinden bij de activiteiten voor The Colorful Circle en doet hij allerlei klusjes voor wie het maar vraagt. Er komen vele appjes op een dag binnen en hij zou niet anders willen, want niks doen is geen optie. “Als ik lekker bezig ben, slaap ik beter. Dan heb ik het gevoel dat ik iets nuttigs heb gedaan.”


Leuk om bezig te zijn

In zijn thuisland Irak werkte Ahmed voor grote organisaties die zich bezighouden met kinderen, welzijn en sociale cohesie. Eenmaal in Nederland wilde hij al snel zijn dagen vullen. “Ik zag de oproep voor de #Meedoenbalie en binnen de kortste keren ging ik naar organisaties toe om vrijwilligerswerk te doen.” Bij zorgcentrum Ludgerus staat hij achter de bar om koffie en thee uit te delen aan ouderen die aan het bridgen, sjoelen of bingoën zijn. “Dat doe ik elke vrijdag, maar ze bellen ook regelmatig of ik nog een andere dag wil komen en dat doe ik dan. Ik vind het ook heel leuk om bezig te zijn voor de The Colorful Circle, dat is een organisatie die kinderen van allerlei culturen verbindt door activiteiten. Het doel is om respect, acceptatie en communicatie te bevorderen. Veel kinderen spreken geen Nederlands, dus dan is het handig als ik erbij ben. Ik leg de waarden van de organisatie uit en wat we gaan doen. De kinderen gaan altijd heel leuk met elkaar om, dat is mooi om te zien.”


Een grote vriendenkring

Niet alleen slaapt Ahmed beter als zijn dagen gevuld zijn, ook is het goed voor zijn zelfvertrouwen. “Dat je echt ergens kunt helpen, voelt goed.” Door alle vrijwillige inzet heeft Ahmed intussen en zeer grote vriendenkring. “Vooral Nederlanders. We komen veel bij elkaar over de vloer en ik help ook met allerlei klusjes. Ik vind dat ik een bijdrage moet leveren aan de maatschappij, want ik ben jong en gezond. Elkaar helpen is ook goed, zo krijg je een sterke gemeenschap. Het maakt me gelukkig. Laten we in vrede leven, elkaar begroeten, elkaar helpen en met liefde en respect met elkaar en de wereld omgaan.”


Positieve energie

Dat bezig zijn goed voor je is, vindt ook Dalia. Anders dan Ahmed is ze nog niet vrijwillig actief en wil ze eerst nog beter de taal leren. “Ik wil heel graag dingen doen, maar ik spreek nog geen Nederlands en wil dat eerst meer leren, zodat ik dan ook meer durf te doen. Dan wil ik graag helpen bij kleding maken op het azc.” Waar de meer outgoing Ahmed denkt dat je juist door vrijwilligerswerk beter de taal leert, wil de introverte Dalia het rustiger aan doen. Wel is ze gestart met danslessen. “Van Ahmed hoorde ik van de #Meedoenbalie en ben langsgegaan. Daar maakte ik kennis met de danslessen en nu doe ik elke maandagavond Jazzfunk. Het geeft me positieve energie en bewegen is gezond. Ik leer ook nieuwe mensen kennen.” Ook al bewandelen ze elk een eigen pad in een ander tempo, over één ding zijn ze het eens: bezig zijn is goed voor je.


Geschreven door Annemieke Dubbeldeman


Ook #Meedoen als organisatie? Neem dan contact op met ons!

Deel blogpost