Aan de slag met: Begeleiden

Vooral aan het begin is het cruciaal om nieuwe vrijwilligers goed te introduceren in de organisatie, ervoor te zorgen dat alles organisatorisch op rolletjes loopt en dat ze zich ondersteund voelen. Vaak richten we ons, zodra we een vrijwilliger hebben gevonden, op het uitvoeren van taken en vergeten we aandacht te besteden aan de mensen erachter. Een goede eerste ervaring doet wonderen en als je begrijpt wat de motivatie van de vrijwilliger is, kun je hier effectief op begeleiden. Wanneer iemand bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet om meer sociale contacten op te doen, dan moet je ervoor zorgen dat dit aspect voldoende aan bod komt in het werk en de begeleiding. Vraag gewoon wat een vrijwilliger nodig heeft. Vrijwilligerswerk draait om mensen!


Op deze pagina vind je informatie, voorbeelden en formats om eenvoudig en praktisch aan de slag te gaan.

Handout

Podcast

Training advies&ondersteuning

NOV

Bij het NOV vind je veel informatie over het werken met en werven van vrijwilligers. Ontdek praktische tips, inspirerende benaderingen en boeiende video's om nieuwe vrijwilligers te betrekken bij jouw organisatie.

Begeleiden van vrijwilligers

Vrijwilligers Tevredenheids Onderzoek

Blogs

Motiveren van vrijwilligers

Werven van vrijwilligers is een continue proces. Alleen al omdat er vaak ook sprake is van continue verloop in ...
Lees meer

Voortgangsgesprek

Het is raadzaam om periodiek een voortgangsgesprek of functioneringsgesprek te voeren met alle vrijwilligers ...
Lees meer

Motieven van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Motieven van mensen om vrijwilligerswerk te doen kunnen enorm ...
Lees meer

Kenniscentrum

BestuurdersCentraal helpt besturen op weg d.m.v. coaching en expertise. Onze bestuurscoaches en experts bieden gratis advies en ondersteuning. Ook kunnen we onze junior-bestuursadviseurs van Saxion inzetten. Zij delen hun kennis graag.

Advies&Coaching

In het kenniscentrum vind je informatie over het werken met vrijwilligers. Er is een toolkit met o.a. voorbeelden van vrijwilligerscontracten, vrijwilligersbeleid en nog veel meer

Heb je vragen?

Neem contact op met Irene

Irene Jansens
Irene Jansens[email protected]Adviseur Maatschappelijke Organisaties