Post | april 2020 | Kenniscentrum Belonen | 1 min lezen

Belonen

Belonen/waarderen is veel meer op een persoonlijke manier duidelijk maken dat de inzet van de vrijwilliger wordt gewaardeerd en dat niet (alleen) met geld. Vrijwilligers vragen dikwijls geen, of slechts een gedeeltelijke vergoeding voor werkelijk gemaakte kosten. Belonen is meer dan het bekende schouderklopje. De wijze van waarderen heeft vooral ook te maken met de motieven waarom iemand vrijwilliger wordt.

Bij het opstellen van een vrijwilligersbeleid is het daarom ook van belang om na te denken over de derde B: het belonen van vrijwilligers. Daarbij kunnen de volgende 5 vragen je helpen.

  1. Wat wil de vrijwilliger halen uit het vrijwilligerswerk?
  2. Wat heb ik te bieden?
  3. Wie is verantwoordelijk voor 'belonen'?
  4. Hoe zit het met onkosten, reiskosten, verzekering?
  5. Wanneer is de vrijwilliger tevreden?


Belonen kan ook zonder geld

Wat de vrijwilliger wil halen uit het vrijwilligerswerk is de motivatie die iemand heeft om zich in te zetten. Iemand is het best te belonen door het best aan die motivatie te voldoen. Het is dus van belang de motivatie van actieve leden te weten. Deze achterhaalt u door belangstelling te tonen in de actieve vrijwilliger.


Verwenpas

De Vrijwilligersverwenpas is een uitgaven van de VCD en beschikbaar voor alle vrijwilligers in Deventer. Via de pas en het uitprinten van een coupon van een bedrijf dat zich bij ons heeft aangemeld, kunnen vrijwilligers korting krijgen op heel uiteenlopende diensten, producten. 

Klik op onderstaande links voor meer informatie over het waarderen van vrijwilligers:Deel blogpost