Post | februari 2024 | Ervaringen | 3 min lezen

Vrijwilligers ANWB AutoMaatje zorgen voor geluksmomentjes

De ruim 70 vrijwilligers van ANWB AutoMaatje Deventer hebben al voor meer dan 9000 keer voor een grote glimlach gezorgd. Het initiatief helpt minder mobiele inwoners, die aan huis gebonden zijn, weer op weg. Het gaat om minder mobiele inwoners die geen gebruik kunnen maken van alle andere beschikbare vervoersalternatieven of een eigen netwerk. Ineke en Wilma leggen uit wat het vrijwilligerswerk bij ANWB AutoMaatje Deventer zo leuk maakt.


Mensen helpen om de deur uit te komen

‘Wat ik erg leuk vind ik om mensen, die een klein netwerk hebben, te helpen om de deur uit te komen. Daar doe ik het voor.’ Ineke is al vanaf het begin matchmaker bij ANWB AutoMaatje Deventer. Als mensen bellen met een vraag voor vervoer, dan zoekt zij, samen met haar collega’s, een vrijwillige chauffeur voor de rit. ‘We hebben daar een heel mooi systeem voor. Je ziet precies welke chauffeur dichtbij woont en zo kun je het rijtje afgaan om te horen of de chauffeur op dat moment kan rijden. En als dat lukt, dan mag ik de beller blij maken met nieuws dat het gelukt is. Dat is prachtig om te doen. Het zijn sowieso leuke gesprekken.’


Meer dan alleen vervoer

Ineke vervolgt ‘Wat ik mooi vind, is dat mensen ons weten te vinden. Vaak zie je namelijk dat mensen geen vragen durven te stellen en dan thuis ‘vast komen te zitten’. AutoMaatje is veel meer dan alleen iemand van A naar B brengen. Het is een sociale belevenis. De chauffeur is ook echt een maatje, hoor ik regelmatig terug. Als ik mensen vertel dat ze ook naar vrienden en kennissen buiten Deventer kunnen gaan reageren ze vaak heel blij met ‘oh, kan dat ook? Wat fijn!’


Iedere keer is anders

Net als Ineke is Wilma er ook vanaf het begin bij, maar dan als chauffeur. ‘Ik vind het erg leuk om te doen. Iedere keer is weer anders. Waar ga je naartoe, wie haal je op? Je bent op een leuke manier dienstbaar. Meestal bel ik nog even de avond van tevoren op dat ik kom. ‘Ik ben Wilma, ik kom u morgen om 10 uur ophalen. Waar staat u?’ Dat geeft wat zekerheid, aan beide kanten.’


Meer dan alleen vervoer

‘In de auto is het altijd gezellig met leuke gesprekken. Als je iemand vaker rijdt, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, dan is het leuk om te horen hoe het met diegene gaat. Soms zeg ik tegen de matchmakers ‘Als die meneer weer gereden moet worden, bel mij dan maar.’ Dan kunnen we weer even bijkletsen. Je bent duidelijk meer dan alleen vervoer. Je bent echt een maatje. Dat is ook voor mezelf erg leuk. Ook is het fijn om te merken dat iets kunt betekenen voor een ander. Zo wilde een deelnemer graag bij een ander op bezoek, maar het was te ver om met de rollator te lopen. De rit duurde maar twee minuutjes, maar ze waren heel blij dat ze elkaar konden zien. Zoiets voelt heel goed.’ 


Wachten is niet erg

‘Morgen heb ik drie kleine ritjes. Als diegene binnen een uur weer klaar is, dan wacht ik altijd even. Bijvoorbeeld als iemand naar de fysio moet. Ik vind het niet erg om te wachten. Ik neem een thermoskan met koffie mee, een goed boek of een krant, een klapstoel en ga bij goed weer lekker in het zonnetje zitten. Heerlijk ontspannen. Ik vermaak me wel tijdens het wachten. Duurt het langer voordat diegene weer opgehaald moet worden, dan kom ik gewoon later weer terug.’


Zelf tijd indelen

‘Wat ik zo fijn vind, is dat ik zelf mijn tijd kan indelen. Als het me niet uitkomt, dan kan ik dat gewoon zeggen. Ik bepaal zelf wanneer ik beschikbaar ben en dit geef ik van tevoren aan. En als ze bellen en het komt niet uit dan is dat ook goed. Dat is zo fijn dat je met meerdere chauffeurs bent. Ik kan het iedereen aanbevelen om te doen. Het zijn vele mooie momentjes die je jezelf ook geeft.’


Ook vrijwilliger bij ANWB AutoMaatje Deventer worden?

Lijkt het je ook leuk om als vrijwilliger voor ANWB AutoMaatje Deventer te werken? Fijn! We zijn op zoek naar zowel matchmakers als chauffeurs. Aanmelden kan via www.deventerdoet.nl/automaatje of stuur een e-mail naar [email protected] Bellen kan ook naar: (0570) 781 781 (ma-do 9-12).


Deel blogpost