Interview met vrijwilliger Paul Krechting
Geschreven door Gerrie Nieuwenhuis
Om 15:00 uur heb ik een afspraak met Paul op “de Heihoeve” aan de Spanjaardsdijk in Lettele. Een van de organisaties waar Paul vrijwilligerswerk doet. Ben erg benieuwd zowel naar “de Heihoeve” als ook naar Paul. Als ik het goed begrepen heb is hij een druk baasje en doet op verschillende plekken vrijwilligers werk. Naast de Heihoeve “, werkt hij bij een sportclub in Wesepe.
Ik parkeer mijn auto en loop naar de eerste beste deur die ik zie klop aan en doe de deur open.
Een grote man treedt mij tegemoet. Ik zeg “Jij bent vast Paul” “ja en jij Gerrie” zegt hij. We steken elkaar de ellenboog toe. De nieuwe wijze begroeting sinds corona ons verrast heeft.
“Zullen we een rustig plekje op zoeken? ” vraagt Paul. “Daar in het woonhuis is een opkamer en kunnen we ongestoord praten.” Paul beloofd mij na het interview het bedrijf te laten zien.
De organisatie en zijn doelgroep.
“De Heihoeve” stamt uit het jaar 1908 in beheer van “Dimence groep” (een GGZ instelling). “Dimence groep” is een fusie tussen “de Franciscushof” in Raalte en “Brinkgreven”. Paul zegt, “men had vroeger door gebrek aan psychofarmaca/medicijnen maar keuze uit twee behandelingsmogelijkheden nl: in de instelling blijven/binnen blijven zitten of bikkelen in een van de bossen die “Brinkgreven” rijk was. Nou die keuze was gauw gemaakt.” Gelukkig zijn er nu meer mogelijkheden. Nu is het werken op de boerderij ondersteunend aan de behandeling bij de Dimence groep. Er zijn dagelijks ongeveer 15 deelnemers, in totaal zijn er 50 deelnemers ingeschreven.
De werkzaamheden variëren van werken in de biologische groentetuin, oogsten, groentepakketten maken, werken in het bos, dier verzorging, etc. Op de richting aanwijzer op het erf zie ik dat men kippen, varkens en schapen heeft. In totaal is bestaat de boerderij uit 16 hectare.
“De Heihoeve” timmert aan de weg en wil graag meer publiek op het erf. Binnenkort start men met een biologische boerderij winkel, dan kunnen de pakketten door de abonnees afgehaald worden in plaats van rond brengen wat men nu doet. Ook is een blote voeten pad in ontwikkeling.
Volop in ontwikkeling dus. En de term zorgboerderij wordt nu een leerwerkcentrum genoemd.
Hoera momenten.
Paul geniet van zijn vrijwilligers werk op “de Heihoeve” hij vertelt met veel enthousiasme over zijn werk met deze doelgroep. Hij heeft zijn hele leven al in de GGZ gewerkt. In 1971 is hij begonnen als leerling verpleegkundige in de psychiatrie op Brinkgreven. Later als praktijkbegeleider en docent kwam hij vaak op “de Heihoeve”. Toen heeft hij al eens gezegd: “als ik met pensioen ga wil ik hier wel vrijwilligerswerk doen.” En wanneer hij In 2014 de Dimence groep de zoveelste reorganisatie aankondigt, en ook scholing op de schop gaat alles zelfs vaardigheidstraining via intranet, ging hem dat te ver. Toen hij met dat verhaal thuiskwam zei zijn vrouw: “wil je mij een plezier doen en nu dan maar met pensioen gaan? Om je zo iedere dag thuis te zien komen dat lijkt mij niks.”
Zogezegd zo gedaan en sinds die tijd zet hij zijn kennis en ervaring als vrijwilliger in. Wel in een andere positie en met andere verantwoordelijkheden maar dat heeft hij zijn weg in gevonden. Kijk het leuke is zegt hij: “je kunt nu die dingen doen die je leuk vindt “en voor hem is dat omgaan met de doelgroep, mensen tegenkomen, naar mensen die het niet makkelijk hebben luisteren en ze leren begrijpen. “Soms zijn het een soort puzzeltjes om mensen te leren begrijpen en dat vind ik leuk. Deze doelgroep reageert primair en is vaak eerlijk en oprecht. Je kunt met elkaar plezier hebben, om elkaars eigenaardigheden lachen.”
Paul vertelt verder: “ik vind het fijn wanneer ik iemand door een gesprekje weer op andere gedachten kan brengen of zijn humeur kan verbeteren zodat hij of zij weer vrolijk aan het werk gaat. Dat noem ik “hoera momenten.” “
Soms zijn er mensen waarbij dat niet lukt, die ergens in vast loopt, dat is zeker in deze corona tijd voorgekomen, dan geeft aan de begeleiders door wat hij ziet en geeft aan dat er misschien actie nodig is. Het was eerst een beetje zoeken naar zijn rol en verantwoordelijkheden maar nu hebben ze een goed evenwicht gevonden en verloopt het allemaal soepel.
Ik blijf er jong bij.
Vrijwilligerswerk is niet vreemd voor Paul. Hij heeft het eigenlijk zijn hele leven al gedaan. Hij was een loyale medewerker van een organisatie, altijd bereid was wat extra’s te doen wanneer het de organisatie, de cliënten of de medewerkers ten goede kwam. Zo is hij al jaren lid en nu zelfs voorzitter van de personeelsvereniging.
Hij vindt het leuk om dingen te organiseren en op te lossen. “Want ja ook daar maak je heel wat mee” zegt hij. “Soms verbaasd ik mij er over hoe mensen kunnen reageren. Dan organiseer je een uitje en stel je wat regels en voorwaarden op en dan is er weer een groep mensen die zich niet gezien of gehoord voelen. Soms vraagt het om heel wat tact om uit te leggen waarom je als commissie bepaalde keuzes maakt.”
Hiernaast is hij al ongeveer 20 jaar verzorger bij de sportclub. De laatste zes jaar in Wesepe. Een leuke kleine dorpse sportclub. Korte lijnen en geen poeha. Na een behandeling krijg je een glimlach en een “dank je wel” daar doe je het voor. Maar hij is niet alleen verzorger ook leider van het eerste, deelnemer corona commissie, fondsen werven en zit in de kantine commissie.
Paul heeft nog steeds die loyale houding naar werk en naar de organisaties waar hij voor werkt ook al is het vrijwilligers werk.
Ik vind het heerlijk dat ik op deze wijze nog een bijdrage aan de samenleving en aan de organisatie lever.
In het najaar 2020 kom je Paul in de stad tegen, op een grote poster over vrijwilligers werk. Zo wordt hij nu ook nog een influencer. En als je hem in het echt ontmoet dan word je enthousiast. Het verbaast mij dan ook niet dat hij het interview afsluit met de zin: “Ik hoop het nog een tijd te kunnen doen.”
Wil jij ook iets vrijwilligs betekenen voor de Dimence Groep? Bekijk dan eens het aanbod op de website