Besturen Kennis Deventer Doet Trainingen Workshops

Kennis

Je bent nooit te oud om te leren

Welke workshops zijn er voor besturen van vrijwilligersorganisaties? Waar vind ik informatie over wet- en regelgeving? Waar moet je aan denken bij het besturen van een vrijwilligersorganisatie? En hoe vind ik nieuwe vrijwilligers?

Deventer Doet helpt je graag met persoonlijk advies, workshops of informatie. Neem contact met ons op als je vragen hebt, vind de antwoorden in ons online kenniscentrum of volg een van onze workshops.


Workshops

Doe je vrijwilligerswerk in Deventer? Dan kun je gratis gebruik maken van het workshopaanbod van Deventer Doet. Er worden verschillende eenmalige workshops, trainingen of inspiratiesessies georganiseerd door het Vrijwilligerscollege en Bestuurderscentraal.

Netwerk van besturen

BestuurdersCentraal Deventer is een netwerk van bestuurders van vrijwilligersorganisaties, ondernemers, overheid en onderwijs uit Deventer. Zij kunnen zich aanmelden op het besloten digitale platform voor bestuurders. Hier deelt het netwerk vraag en aanbod met elkaar. Neem contact met ons op voor de registratielink.

Kenniscentrum

In het kenniscentrum vind je informatie over het werken met vrijwilligers. Er is een toolkit met o.a. voorbeelden van vrijwilligerscontracten, vrijwilligersbeleid en nog veel meer.

Advies en coaching

BestuurdersCentraal helpt besturen op weg d.m.v. coaching en expertise. Onze bestuurscoaches en experts bieden gratis advies en ondersteuning. Ook kunnen we onze junior-bestuursadviseurs van Saxion inzetten. Zij delen hun kennis graag.

Stadslab van Saxion deed onderzoek naar verjonging in besturen

Wat is de stand van zaken rond de leeftijd van vrijwillige besturen in Deventer en hoe kunnen besturen verjonging realiseren? Met deze vragen gingen Remon, Hidde, Sven en Indy van het stadslab van Hogeschool Saxion aan de slag.

 

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat bestuursleden van de vrijwilligersorganisaties op zijn zachtst gezegd niet jong zijn. Het oudste bestuurslid waarover is gesproken in de enquête is 82 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van alle bestuursleden samen is in Deventer 55 jaar. Het jongste bestuurslid is 18 jaar oud.

 

De studenten concluderen dat het voor jongeren aantrekkelijker zou worden om een bestuursfunctie te gaan bekleden als de voordelen duidelijker benoemd worden, zoals: netwerken, ervaring opdoen in een werkomgeving of simpelweg je eigen plezier.

Als belangrijkste conclusie noemen de onderzoekers dat vrijwilligersorganisaties en huidige besturen allereerst open moeten staan voor verjonging.

Wat je leert van bestuurlijk vrijwilligerswerk!

Bestuurlijk vrijwilligerswerk biedt veel kansen voor opleidingen en werkgevers

Werknemers en studenten die in hun vrije tijd in een bestuur zitten, verwerven daarmee competenties voor opleiding en werk en daar liggen enorm veel kansen. Dat blijkt uit een tweetal pilots in opdracht van de provincie Overijssel waar Deventer Doet bij betrokken was. In deze pilots zijn studenten en werknemers bevraagd naar of en zo ja welke competenties men verwerft door bestuurlijk vrijwilligerswerk en hoe dit in zijn werk gaat.

Uit de twee pilots blijkt dat mensen die bestuurlijk vrijwilligerswerk doen bij bijvoorbeeld een sportvereniging, daar competenties opdoen die ze kunnen inzetten voor hun opleiding of werk. Dat is een kans voor werkgevers en opleiders die vaak over het hoofd wordt gezien. 


Workshop aanbod:

  1. Deventer Doet aanbod
  2. Sep26