TOM Deventer zoekt vrijwilligers als TOM-Maatje
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.deventerdoet.nl/o/Voor-Elkaar-Teams-Deventer/activiteiten/TOM-Deventer-zoekt-vrijwilligers-als-TOM-Maatje/56394 om je aan te melden
Samenvatting
In Diepenveen gaat dit najaar een bijzonder programma van start: TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). TOM helpt 65-plussers bij het verbeteren van hun spierkracht.Uitgebreide omschrijving
In Diepenveen gaat dit najaar een bijzonder programma van start: TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). TOM helpt 65-plussers bij het verbeteren van hun spierkracht en evenwicht om zo de kans op vallen te verlagen. Dat is voor veel ouderen van belang, want vallen is één van de grootste gezondheidsrisico’s voor 65-plussers. Voor dit programma zijn we op zoek naar maatjes die ondersteunen bij de uitvoer en persoonlijke aandacht geven aan deelnemers.
WAT IS TOM?
TOM is een programma van 14 weken waarbij bewegen, voeding en sociale contacten centraal staan. De doelgroep van TOM zijn zelfstandig thuiswonende ouderen (65+) met een verhoogd valrisico en woonachtig in Diepenveen of de wijk Borgele/Platvoet. De deelnemers werken in een groepje tweemaal per week met een fysiotherapeut aan oefeningen om spierkracht, balans en coördinatie te verbeteren. Ook krijgen ze informatie en tips om steviger op de benen te staan en een val te voorkomen. Omdat gezonde, eiwitrijke voeding nodig is om de spieren sterk te houden of sterker te maken, bespreekt een diëtist samen met de deelnemers hun eetgewoontes. Ze krijgen 2x een persoonlijk voedingsadvies aan de hand van een ingevuld voedingsdagboek. Daarnaast geeft de diëtist voorlichting over gezonde voeding tijdens 6 lunches met de groep.
TOM geeft ook persoonlijke aandacht aan alle deelnemers. En daar hebben we TOM-maatjes bij nodig!
ROL VAN DE TOM-MAATJES
Bij alle algemene bijeenkomsten (informatie-, start- en eindbijeenkomst):
· koffie- en thee verzorgen;
· ouderen welkom heten;
· bijpraten, contact maken met de ouderen.
Bij de beweegtraining (af en toe aanwezig):
· helpen met oefeningen;
· praatje maken met de ouderen;
· ouderen motiveren om de beweegoefeningen vol te houden.
Bij de gezamenlijke lunches:
· boodschappen doen (boodschappenlijst wordt opgesteld);
· voorbereiding lunch (tafel dekken, eventueel boterham smeren);
· ouderen welkom heten;
· mee lunchen;
· een praatje maken met de ouderen;
· ouderen motiveren om tips thuis te proberen;
· opruimen.
INFORMATIE EN TRAINING VOORAF
Er komt een kick-off bijeenkomst voor de TOM-maatjes en professionals (fysiotherapeuten, diëtisten). Datum en tijdstip wordt in overleg vastgesteld eind september.
Daarnaast is er ook een gratis training die het TOM-maatje volgt. Daarin komt achtergrondinformatie over vallen en valpreventie naar voren en worden handvatten aangereikt over hoe in gesprek te gaan met ouderen en wat een vrijwilliger kan doen bij een huisbezoek (zoals het checken op risico's in en om de woning). Een huisbezoek zelf maakt geen vast onderdeel uit van TOM, maar kan wel (eventueel op een ander moment) nuttig zijn. Datum en tijdstip van de training wordt in onderling overleg vastgesteld begin oktober.
GEDRAG EN PRIVACY
Om de privacy van de deelnemers te waarborgen moeten vrijwilligers een geheimhoudingsverklaring ondertekenen en een VOG aanvragen en delen met de lokale coördinator. Deze wordt vergoed.