Post | april 2024 | Ervaringen | 3 min lezen

‘Ik voel me weer mens’ - vrijwilligers bij Meester Geertshuis

Ruim 250 mensen per week vinden praktische hulp en een luisterend oor bij de ruim 70 vrijwilligers van het Meester Geertshuis. Elk contact start met een kop koffie in een huiskameromgeving en met de vraag ‘Hoe gaat het met je? Wat brengt je hier?’ De verhalen die dan volgen helpen bij het helpen. Budgetcoaches, inloop, spreekuur, uitgifte van voedselpakketten, inloop, schilderlessen, een naaiatelier, mee-eten met de Pot van Geert: het is een greep uit de veelzijdige activiteiten van het Meester Geertshuis om mensen weer op de rit te krijgen. De vrijwilligers zijn net zo veelzijdig, bijvoorbeeld Trijnie (69), Astrid (46) en Sanne (25).


Helpen om het leven weer op de rit te krijgen

Trijnie is al bijna 3 jaar vrijwilliger, bij de inloop en het spreekuur. ‘Ik kende het Meester Geertshuis vanuit mijn werk. Toen ik met pensioen ging dacht ik ‘dat is een leuke club om vrijwilligerswerk voor te doen’. En dat klopt. Bij het spreekuur ontmoet je allerlei soorten mensen, elk met een eigen verhaal. Jong en oud, mensen die zelfstandig wonen of juist begeleid, echt van alles. En de vragen zijn net zo divers. Vaak financieel, maar ook op sociaal gebied. Mensen die op straat gezet zijn of in schulden zitten, maar ook mensen die van het kastje naar de muur gestuurd worden. Die niet weten wat ze nu moeten doen. Ik luister en sluit aan bij wat ze nodig hebben, zodat ze daarna weer zelf verder kunnen. Bijvoorbeeld door te helpen bij het aanvragen van DigiD of een e-mailadres of kosten en inkomsten op een rijtje te zetten. Als vrijwilliger bij het spreekuur ben je een spin in het web; wij weten de lijntjes. Het ene moment ben ik in gesprek om dingen te regelen en ga ik bijvoorbeeld mee naar een advocaat en het andere moment ben ik een boterham aan het smeren, een jas aan het maken of iemand aan het troosten. Het is heel divers. Met velen houd ik contact, gewoon om te horen hoe het met ze is. En als je een knuffel krijgt van een bezoeker dan voel je hoeveel je betekent voor een ander.’


‘Ik voel me weer mens’

Astrid werkt bijna een half jaar als vrijwilliger. ‘Ik ben hier als hulpvrager binnen gekomen. Ik kende het Meester Geertshuis niet, dacht dat het onderdeel was van de reguliere instanties. Maar het voelde duidelijk anders. De persoonlijke aandacht en het warme welkom zorgde ervoor dat ik me weer mens begon te voelen. De praktische hulp, een luisterend oor, samen dingen doen als je het eng vindt; dat maakt het verschil. Dat wilde ik ook voor een ander betekenen, als ik zelf mijn leven weer op de rit had. Ik heb geen moment spijt gehad dat ik ben ingestapt! Het vrijwilligerswerk doet mij heel goed. Ik word steeds sterker en blijer. En dat werkt ook weer door op mijn kinderen. Ik voel me weer mens en maak een verschil in mijn omgeving. Dat voelt goed.’


Van mens tot mens

Ook Sanne is als hulpvrager binnengekomen. Nu werkt zij al zo’n 3 jaar als vrijwilliger bij het spreekuur en bij de uitgifte van voedselpakketten (van de voedselbank). ‘Ik hoorde via via van hier en ben uiteindelijk naar het spreekuur gegaan. Daar waren mensen die vroegen hoe het met mij ging, in plaats van mij als een probleem te zien. Ik was helemaal verrast dat het ook zo kon gaan. Toen ik uit mijn problemen was wilde ik onderdeel van deze plek zijn. Waar mensen elkaar als mensen zien, waar ze meedenken uit goede intentie. Het is echt superleuk om te doen. Ik heb hele fijne collega’s en er hangt een fijne sfeer. Iedereen werkt hier omdat ze het willen, vol enthousiasme. Ik heb veel geleerd en ben gegroeid als mens. Mijn straatkennis kan ik mooi toepassen. En wat ik mooi vind is dat we niet vast aan de gemeente zitten. Wij kijken naar de mens en zoeken daar oplossingen voor. Dat geeft een vrij gevoel. Binnenkort ga ik starten met de opleiding social work. Dan zie je wat er kan gebeuren als je van mens tot mens werkt. Dan gebeuren er mooie dingen.’


Wil jij ook graag van mens tot mens werken als vrijwilliger? Neem contact op met [email protected]

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Super Lettele: Meer, meer dan een winkel

| Ervaringen
Dankzij ongeveer 40 vrijwilligers heeft het dorp Lettele een supermarkt: Super Lettele. In de winkel staat ...
Lees meer

Henk: bezorger van een geluksmomentje

| Ervaringen
Vrijwilligers zijn voor een samenleving belangrijk. Ze doen het werk onopgemerkt voor velen, maar een pluim ...
Lees meer