Post | september 2021 | Nieuwsbrief | 2 min lezen

Column Rob de Jong - We zijn weer begonnen

We zijn weer begonnen.


Massaal was de uittocht de laatste weken van juli. Vakantie. De maand juli was zeer wisselvallig, meer regen dan zon, zo leek het. Augustus was niet veel beter. In Frankrijk, Spanje en Italië was het puffen geblazen. Hittegolf op hittegolf. Politiek Nederland heeft zich wat dat betreft een beetje aan het weer aangepast, wisselvallig. Hier en daar een sprankje zonneschijn. Bijna onweer. De onderwijzers mogen voorlopig niet klagen, nou ja. De vakantie zit er op. En dat gevoel proberen we altijd nog een beetje langer vast te houden. Maar de eerste dag na de vakantie in de supermarkt en dat gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. 


Maar inmiddels zit de eerste week in september er alweer bijna op. De meesten hebben de dagelijkse draad weer opgepakt. September. Tegen acht uur gaat het schemeren. De bladeren kleuren al voorzichtig en paddenstoelen zijn er alweer in allerlei variaties. Het mooie najaar breekt aan. Genieten van de warmte van een najaarszonnetje. Het is ook de tijd waarin met nieuw elan wordt begonnen met bijvoorbeeld de amateurcompetitie voetbal. Je staat er niet bij stil maar sport doen laten beoefening in verenigingsverband kost best wat organisatie. Vele vrijwilligers zijn voor de club actief om de club draaiende te houden. Een goed geleide vereniging waar het goed toeven is heeft doorgaans niet te klagen over de inzet van de eigen leden. Maar hoe dan ook, al die vrijwilligers zijn goud waard. 


Nu er weer meer mag in deze Coronatijd is het de vraag of je als vereniging of stichting nog wel kunt rekenen op al die vrijwilligers. Veel vrijwilligers zijn afgehaakt of hebben in de tussentijd andere dingen gedaan. Trouwens wat heeft u als bestuurder gedaan om uw vrijwilligers te binden aan uw vereniging tijdens de lockdown?


Natuurlijk zit het bestuur er altijd met de beste intenties. Maar vrijwilligersmanagement is toch een vak apart. En daar kan vaak nog best wat aan gesleuteld worden. Vergelijk het maar met personeelsbeleid. Goed geregeld binnen het bedrijfsleven maar eh….in het vrijwilligerswerk? Natuurlijk mag je dat nooit 1 op 1 kopiëren maar een goed vrijwilligersbeleid begint ook bij het goed kijken naar personeelsbeleid binnen een bedrijf. Daar zijn taken bijvoorbeeld heel helder omschreven, inclusief de tijdsbesteding. Vrijwilligersbeleid is voor een modern geleide vereniging onontbeerlijk. Je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Je anticipeert adequaat en je vereniging krijgt een andere dynamiek. Op naar de vereniging 2.0 We kunnen leren van de Coronacrisis. Wat ging goed? Wat ging minder goed.


Bij Deventer Doet kunt u informatie krijgen over het besturen van een vereniging. Daar draait met veel succes Bestuurders Centraal. Kijk daarvoor eens op de website Kennis | Deventer Doet

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Teken de petitie tegen regeldruk voor vrijwilligersorganisaties!

| Nieuwsbrief
Wordt jouw vrijwilligersorganisatie ook overspoeld door regelgeving?
Teken of deel dan de petitie Stop ...
Lees meer

18 maart - Lezing: De dag door met dementie

| Nieuwsbrief
SAMENVATTING
De lezing wordt gegeven door Dick Kits mede-auteur van het boek De dag door met dementie ...
Lees meer

Waar is jouw vrijwilligersteam trots op?

| Nieuwsbrief
Vanaf 1 januari kunnen vrijwilligersorganisaties en -initiatieven weer meedoen aan de Nationale ...
Lees meer