De Vrijwilligersreis in 6 B's

Met de 6B's creëer je een succesvol vrijwilligersbeleid door stap voor stap je vrijwilligers te ondersteunen en motiveren. Focus op hun behoeften en geef ze de aandacht die ze verdienen. Zo maak je jouw organisatie sterker en aantrekkelijker voor vrijwilligers.

Beginnen

Wat voor organisatie zijn we, waarom kiezen we ervoor om met vrijwilligers te werken, welke voordelen bieden we aan vrijwilligers, en welke verantwoordelijkheden verwachten we van hen?

Binnenhalen

Op wie richten we ons voor werving? op welke manieren willen we dit bereiken vrijwilligers bereiken en waar gaan we zoeken?

Begeleiden

Wat voor begeleiding bieden we aan, op welke wijze en tijdstippen wordt deze aangeboden? Wie is beschikbaar als contactpersoon, en welke begeleidingsbehoeften is er?

Belonen

Hoe worden onze vrijwilligers beloond? Wie is hier verantwoordelijk voor? Gelden dezelfde regels voor vrijwilligers als voor betaalde krachten?

Behouden

Welke behoeftes heeft jouw vrijwilliger en wat kan er binnen de organisatie geboden worden om de vrijwilliger te behouden?

Beëindigen

Op welke wijze nemen we afscheid van vrijwilligers. Hoe voeren we exitgesprekken, welke ervaringen hebben vrijwilligers binnen de organisatie, en hoe kunnen we goed uit elkaar gaan?

Beleid & Organisatie

Kennisbank

BestuurdersCentraal helpt besturen op weg d.m.v. coaching en expertise. Onze bestuurscoaches en experts bieden gratis advies en ondersteuning. Ook kunnen we onze junior-bestuursadviseurs van Saxion inzetten. Zij delen hun kennis graag.

Advies & Ondersteuning

In het kenniscentrum vind je informatie over het werken met vrijwilligers. Er is een toolkit met o.a. voorbeelden van vrijwilligerscontracten, vrijwilligersbeleid en nog veel meer